Am întrebat-o pe Juhász-Borsa Orsolya, angajata firmei OTP Consulting şi responsabila de proiect despre experienţele ei în proiectul ,,Fii Antreprenor în Transilvania! – Antreprenoriat sustenabil în Regiunea Centru.”

De unde v-a venit ideea să vă alăturaţi acestui proiect?

După proiectul din 2005 am implementat un alt proiect asemănător în Oltenia şi în judeţul Ilfov. Am constat că acest proiect avea succes și am primit multe feedback-uri pozitive de la antreprenorii participanţi. După acest proiect a fost o nouă licitație și ne-am gândit că de data aceasta l-am putea implementa în Regiunea Centrală.

Cu toate că suntem încă la începutul proiectului, ce fel de feedback-uri aţi primit de la participanţi?

Din experiența noastă rezultă că, acest tip de priect nu este încă cunoscut, cu toate că în anul 2005 exista un proiect asemănător în ţară, iar mulţi, după ascultarea unei prezentări spun: ,,este prea frumos, ca să fie adevărat” şi caută capcanele. Atunci le aduc la cunoștință, că nu există niciun factor îngreunător. Succesul oricărei întreprinderi depinde de atitudinea noastră faţă de aceasta. Normal că şi ideea bună este foarte importantă, însă cei mai importanţi factori sunt atitudinea şi munca. Participarea în acest proiect este total gratuită şi nu există capcane. Nu este nevoie de fonduri proprii și nu are cheltuieli ascunse. Deci, dacă cineva participă și vrea să o ducă până la capărt, nu are nimic de pierdut.

Dumnevoastră cum vedeţi, cât de deschişi sunt oamenii față de proiect?

Oamenii care află că există o astfel de posibilitate și realizează că totul este adevărat, încep să se intereseze de aceasta. În mod surprinzător şi în mediul meu restrâns există mulţi oameni care se gândesc la realizarea unei afeceri, ori și-ar dori să aibă o afacere proprie, însă, din diferite motive, nu s-au apucat să facă ceva pentru a realiza acest lucru. Unii spun că nu au avut curaj, alţii că nu au avut circumstanţe corespunzătoare. De fapt, treaba noastră este ca aceste persoane să aibă curaj să facă primul pas către afacerea lor şi să le aducem la cunoștință că pentru ei este o oportunitate excelentă de a-și raliza propriile afaceri.

În timpul cursurilor aţi discutat cu participanţii şi probabil v-au menționat planurile lor de afacere. Ce părere aveţi despre aceste planuri?

După părerea mea, există idei foarte interesante, dar sunt mulţi care cred că piaţa este foarte saturată şi nu se mai poate face nimic nou. Nu trebuie să ne gândim mereu în inovații. Succesul constă în a face ceva mai bine decât ceilalți. Nu toată lumea trebuie să inventeze o linie nouă de afaceri sau un trend nou, ori un tip nou de afaceri. Pur și simplu chiar și într-o afacere existentă, dacă cineva observă că sunt probleme, poate corecta aceste probleme şi poate avea o afacere de succes.

Cum vedeţi proiectul peste 20 de ani?

Sper că aceste idei de afaceri de care auzim zi de zi, să devină afaceri realizate, unde lucrează sute de angajaţi. Eu cred că acest proiect este o posibilitate foarte bună. Ce o să fie peste 20 de ani? Acest lucru depinde numai și numai de antreprenori.

Comments